Stranice

Dec 23, 2013

Manifest angažovanog umetnika

Obrni-okreni, Banksy je ništa manje nego vaskrsli Endi Vorhol, i ništa više nego realni Tajler Darden.

A ovo je njegov manifest.

Oni pišaju po vama svakoga dana. Upadnu vam u život, zavuku neki niski udarac i nestanu. Cere vam se sa visokih zgrada i čine da se osećate malima.

Oni prave lakomislene komentare po autobusima koji čine da osećate da niste dovoljno seksi i da se sva zabava odvija negde drugde. Na TV-u su i zbog njih vaša devojka misli da nije dovoljno dobra. Imaju pristup najsofisticiranijoj tehnologiji koju je svet video i koriste je da vas maltretiraju. 
Oni su Oglašivači i podsmevaju vam se. Vi, ipak, ne smete da ih dodirnete.  Zaštitni znakovi, zakoni o intelektualnom vlasništvu i autorskim pravima čine da oglašivači potpuno nekažnjivo mogu reći sve što žele i gde god to žele. 
Zajebite to. 
Svaka reklama na javnom prostoru koja vam ne daje izbora da li ćete je videti ili nećete, pripada vama. Vaša je da je uzmete, izmenite i iskoristite.  Možete sa njom uraditi šta vam je volja. Pitati za dozvolu bilo bi isto kao i pitati da li smete da zadržite kamen koji vam je neko bacio u glavu.

Vi ništa ne dugujete kompanijama. I manje od toga, vi im ne dugujete nikakvu učtivost. Oni duguju vama. Oni su izmenili svet da bi sebe postavili ispred vaših pogleda.

Oni vam nikada nisu tražili dozvolu, neka vam ne pada na pamet da je vi tražite od njih.“

   Banksy



Sve to, u praksi, izgleda ovako: 



No comments: